Hoofdsponsor

1/24 Magirus-Deutz TLF 16 Feuerwehr

Schaal 1/24 - 1/25
ERVARING
Ervaren, maar lang geleden.
BOUWWIJZE
Papier is papier. Zoveel mogelijk out of box!
BOUWBUDGET
Geen budgetlimiet, maar ik denk dat ik alles heb.
BOUWSTATUS
WIP
COMMENTAREN
Alles welkom.

Roy vd M.

Well-known member
Registered
Zoals elders aangekondigd, ben ik begonnen aan een papieren model. Ik heb weinig smoesjes voor als het misgaat, want heb tijdens mijn studententijd best wat papieren modellen gebouwd en met ontzettend veel plezier. Je kunt vrij snel werken, wordt niet zo snel afgeleid door het verlangen je model op te waarderen; en de modellen zijn al prefab gekleurd. Daar staat tegenover dat je niet (of met onevenredig veel moeite) een zo realistisch schaalmodel krijgt als met plastic modelbouw. Ik heb zeer realistische (zelfbouw) papieren modellen gezien, maar die hadden dan weer veel makkelijker in plastic kunnen worden gemaakt.

In de stash bevond zich deze kit van een Magirus-Deutz brandweerwagen. Niet het makkelijkste model, vanwege de vele rondingen, maar daarmee hopelijk wel een leuke bouwervaring.



1. Na wat oefenen met technieken (het is allang geleden..), ben ik begonnen. Daarbij heb ik het voor elkaar gekregen het allereerste (!) onderdeeltje, kapot te maken. Het is een dubbelgevouwen en verlijmde, daarna uitgesneden steun. Door de zwakte in de vouwlijn, in tweeën gebroken bij het uitsnijden. Lekker begin! :)



2. De uitdaging is, de onderdeeltjes zo precies mogelijk langs de omlijning uit te snijden.



3. Ik herinner me de moeilijkheid van het omvouwen van dunne, lange tabs. Een photo etch tool voorkomt dat.



4. De raampjes zijn moeilijk rond uit te snijden. Ik tik ze uit met een punch-tool. Voor het achterste raam gebruik ik viermaal de 5,5mm. punch.





5. Daarna snijden.



6. Voor het voorste raampje gebruik ik tweemaal de 5,5mm. punch, eenmaal de 6mm. en eenmaal de 12mm.



7. Bij Amazon had ik twee weken geleden stalen curve-linialen gekocht. Moesten wel eerst ontbraamd en gladgevijld / geschuurd worden, maar daarna fantastisch te gebruiken voor dit soort rondingen.



8. Naaiklemmetjes zijn handig, naast de gewone klemmen. Hier zie je het gebroken onderdeel, waar ik een lipje boven heb gelijmd. Gelukkig niets met een afbeelding erop! Ik heb wel alle platen tevoren ingescand, maar de kleur krijg je nooit 100% goed als je 'm zelf print.



9. De linker binnenwand van de cabine bestaat uit twee onderdelen die tegen elkaar gelijmd worden. Ik heb ze voldoende laten drogen. Daarna stellen de instructies, dat je eerst de lengte-steun 1b monteert, daarna haakse steunen, daarna 1c. Ik heb een andere volgorde gekozen en werk van onder naar boven. Wel steeds gekeken of het goed past.

Voor het verlijmen gebruik ik Kittifix papierlijm, navolgend een tip van @the--mouse. Werkt perfect! En is erg snel droog.



10. Binnenwerk van de raampjes. Mooi ontworpen! De zijkanten moeten straks nog wel een kleurtje.



11. Dit is de stand van zaken nu. Basis voor de linkerwand is klaar (minus bijkleuren). Dit zijn dertien verlijmde onderdeeltjes.





Totaal bestede tijd: 4 uur
 
Mooie brandweerwagen om te bouwen Roy.
11,5 pagina's van niveau 3, moeilijkste niveau van Schreiber.

De deur ziet er gelijk strak uit.
Wat een superhandige tool heb je daar om gaten te maken, kan je me daar wat details van geven?

Ik ga deze natuurlijk volgen, succes met de verdere bouw ervan.

Fred
 
Heel interessante tip om de ramen mooi uit te snijden, volg met veel belangstelling.
Succes met de verdere bouw.
 
Geen verwijt naar andere papierbouwers maar de aparte insteek, een beetje vanuit het oogpunt van de plastiek modelbouwer (je hebt hier in een eerste post al direct twee tools uit de "plastiek branche" gebruikt), maakt het voor mij een stuk interessanter om te volgen. Succes verder met dit projectje (y).
 
Erg inventief met die punch !
Dat is nu exact wat ik zo leuk vind aan onze hobby. 'out of the box' denken om het best mogelijk resultaat te behalen.
 
Ik zat te denken waar ik deze eerder had gezien......

gVEmsJI.jpg


Maar deze stond nogal prominent in de Schreiber-Bogen catalogus van 2024.

Fred
 
Leuk die interesse! Papiermodelbouw is ook echt wel de moeite waard, zeker als je niet teveel wilt nadenken maar toch iets wilt neerzetten, als je niet wilt schilderen, geen zin hebt in airbrushes schoonmaken. En de kits zijn algemeen erg betaalbaar. Er zijn ook websites met gratis modellen. In Oost-Europa maken ze papieren kits van tot de verbeelding sprekende voertuigen. Vooral scheepvaart en gebouwen zijn hier in West-Europa populair, zoals Fred als de beste laat zien.

@the--mouse @coachke @Erwin @Silenoz @dancooper @airbus56 @Leysend @marc w Dank allemaal voor het volgen.

Fred ik zal je wat info geven over de tool en het gebruik, maar denk dat het je prijstechnisch niet gaat bevallen helaas. Leuk dat deze nog steeds zo pontificaal in de catalogus te vinden is, de kit is toch al een paar jaar oud dacht ik. Maar het is een niet alledaags onderwerp voor de papiermodelbouw dat in elk geval voor mij toch wel de wow-factor had. De moeilijkheid zal hem wel zitten in de rondingen die overal zullen moeten worden toegepast.

12. Om hoekjes te kunnen uitsnijden zonder restjes, plaats ik het mes op het snijpunt van de hoek en zet pas dan de liniaal ertegenaan. Dan snij ik. Herhalen bij de andere lijn.



13. Het is een beetje behelpen met deze pons-set, om precies de juiste positie te bepalen. Je moet van bovenaf kijken, maar tegelijkertijd moet het licht erop vallen. Om het papier te klemmen, zet ik de naastgelegen pons erop. Het papier vervolgens net zo lang verschuiven totdat het precies goed ligt, dan niet meer aanraken, pons erop en tot slot tikken.

Hier ga ik bijvoorbeeld tikken met pons 5,5mm. en gebruik ik pons 6mm. voor stabilisering van het papier.



14. Het is 'redelijk' belangrijk dat je de juiste pons tikt en alleen die. Een vergissing leidt tot een gat in je model.



15. Naast dat je cirkelvormige gaatjes kunt ponsen, pons je tegelijkertijd schijfjes. Je kunt ze bewaren om later in te zetten. Of je kunt schijfjes ponsen wanneer je die nodig hebt, in de grootte die je nodig hebt.



16. Na het tegen elkaar plakken van twee onderdelen ('lamineren'), gebruik ik de ponsset als gewicht. Het papier wordt op die manier mooi glad, ook half-hard geworden lijmbaantjes worden zo platgedrukt en vereffend. Je zou het misschien niet zeggen want de set is zo groot als een hand, maar dit apparaat weegt inclusief ponsen bijna 3 kilo. Het is massief staal.



Dan het slechte nieuws en dat is de prijs. Ik heb dit ding gekocht bij Drijfhout, een bedrijf gespecialiseerd in alles wat met goud te maken heeft. Inclusief BTW kost hij nu €314,60. Zie hier.

Je kunt ook een hobby punch & die-set gebruiken. Die heeft dan als voordeel dat je veel beter kunt zien wat je doet. Er zit namelijk een transparant deksel op. Natuurlijk zijn de punches niet van dezelfde kwaliteit, maar het zou op dit soort papier prima werken. Wel geen aluminium punch & die-set kopen! De punches slaan het alu blok zo kapot. Ik heb stalen exemplaren (laten maken bij dezelfde fabrikant als waar de alu exemplaren werden/worden gemaakt) en die bevallen prima. Probleem is alleen, dat de ponsen voor dit soort werk niet breed genoeg zijn.

Als ik deze pons niet had gehad, dan zou ik denk ik die curves proberen te maken met behulp van een cirkelmaker, waarvan de doos eveneens te zien is op de foto. Ook geen goedkoop gereedschap, maar toch een stuk beter betaalbaar dan die ponsenset.

Totaal bestede tijd: 5,5 uur
 
Terug
Bovenaan