Ik had al een jaar geleden besloten dat ik de tibiae (lange uiteinden van de looppoten) van de bidsprinkhaan in staal wilde uitvoeren. Ze moesten namelijk veel slanker worden en toch zouden ze stevig moeten blijven als je op het insect drukt. Het heeft tot nu geduurd voor ik het zag zitten hier een poging te doen die poten te bouwen. Ik had wel staafjes in roestvrij staal maar ik was me er terdege van bewust dat dit zowat het hardste materiaal was dat ik in huis had. Ik kon ze dus alleen met de zware middelen bewerken. De eerste stap was dat ik de staaf platsloeg met een zware hamer zodat hij er meer biologisch zou uitzien. Het was ook de bedoeling het achterste eind van de staaf dunner te maken dan bij het gewricht, dus sloeg ik vooral op die kant.
Het staafje werd doorgeslepen een centimeter voorbij het gewricht, zodat er een angel geplooid kon worden die in de poot kon bevestigd worden. Dat uiteinde werd met de minislijpschijf bewerkt. Daarmee werd het staafje ook verder in vorm geslepen.
Op deze manier zou het moeten passen.
Ook de voorste poten krijgen staafjes, die iets korter zijn.
Met een polijststeen worden alle oneffenheden van het staafje gehaald.
Er is ook nog wat met de diamantvijl gewerkt, maar daarmee kan je door de hardheid alleen uitsteeksels weg krijgen.
De pootjes worden geregeld vergeleken om links en rechts hetzelfde te houden.
Nu moesten wel de voeten aan het smalle uiteinde vastgemaakt kunnen worden. Dat is een probleem met zulk glad afgewerkt materiaal dat nauwelijks te bewerken is. Een poging om er met de Proxxon op een draaitafel een gat in te boren, is mislukt omdat de boor steeds afweek op het ronde staafje en geel begon te gloeien. Ik kon er alleen een kras op maken. Maar het was voldoende als er een insnijding in het uiteinde kwam. Ik herinnerde me een handiger werktuig uit de koffer van mijn Black&Decker tool. Dit zijn dunne stenen slijpschijfjes. Door de poten vast te zetten in de machineklem kon ik er een groef in uitslijpen.
Ik dacht deze dicht te kunnen knijpen rond een draad, maar er kwam nog weinig beweging in.
Er kon een draadje in gelegd worden, maar er was nog steeds een hechtmiddel nodig.
Solderen loopt bij mij altijd op een sisser af, na verschillende pogingen kon ik steeds de draad terug los trekken.
Zap deed de klus ook prima.
Hier zijn de uiteinden van de draadjes bijgevijld.
Even de korte pijn, ik heb er een poot uitgevezen en die doorgeknipt.
Een gat boren waar de angel in past.
Met wat secondelijm zit dat snel muurvast.
Misschien vind ik een methode om de voetjes ook zo realistisch te maken, want de bestaande exemplaren zijn nu wat overscale.