Dag Joachim,
Hierbij een korte toelichting hoe ik het zou doen. Er zijn vast en zeker betere methoden en hopelijk worden die door anderen later nog in deze thread ingebracht.
Benodigd materiaal:
- Milliput standard (of bijv. Magic Sculpt). Beide materialen doen in feite het ding: het zijn tweecomponenten putties / boetseermiddelen. Ze zijn bij de betere hobbyzaken te koop. Milliput kost ongeveer 8 euro en met één doosje kun je LANG vooruit.
- Stukje plastic plaat OF messing plaat OF desnoods snij je een leeg blikje bier of cola open, snij je daar twee stukken plaat uit en plak je die op elkaar. In elk geval moet het een redelijk stevig stuk zijn. De plastic plaat kun je trouwens ook uit reserveonderdelen van een in de kast gegooide set zijn. Er mag wat reliëf opzitten, dat kan er dan vanaf geschaafd worden. Het komt zich niet zo nauw, uiteindelijk is dit stuk niet te zien.
- Mes.
- Vijl.
- Als je er niet te lang over wilt doen, een Dremel of Proxxon met freesje.
- Schuurpapier korrel 600.
- Water.
Een stoel maken (basisvorm) bestaat in mijn plan uit vier stappen.
Untitled
Stap 1
Snij het stuk plastic / messing / bierblikje of wat dan ook, zodanig dat de basisvorm van de stoel erin zit. Schuur het even op met het schuurpapiertje (kan droog), zodat het een maximale grip heeft.
Buig het bovenaan licht, net als bij het origineel. Gebruik voor het horizontale zitvlak een ander stuk en lijm het er stevig aan vast. Gebruik de sterkste lijm die je hebt. Als je messing of andere metalen plaat gebruikt, kun je het eventueel ook buigen.
Vijl het geheel mooi bij, zodat je een goede ondergrond hebt voor stap twee. Let erop dat er niets uitsteekt. Vergeet niet de twee raampjes voor de gordels uit te snijden.
Stap 2.
Bekleed het geheel met Milliput of Magic Sculpt (vanaf nu gebruik ik het woord Milliput, lees daar steeds "of Magic Sculpt"). Liever iets te dik dan iets te dun. Welk van de twee je ook gebruikt, zorg ervoor dat je het goed mengt anders werkt het niet. Je kunt er ruim een uur goed mee werken voordat het hard begint te worden, dus je hebt ruim de tijd.
Als het in de goede basisvorm zit, maak er dan wat horizontale richels in zoals op de foto, met het bolle vijltje. Gebruik een beetje water om het allemaal strakker te maken. Let op, vooral Milliput reageert vrij fel op water; het wordt ineens vrij soepel, dus wees spaarzaam met water.
Heb je een aanvaardbare basisvorm (hoeft niet perfect te zijn)? Laat het geheel dan 24 uur drogen en ga dan de juiste vorm eruit frezen met de Dremel of Proxxon. Dit is het detailwerk en hier ben je wel even mee zoet. Als je niet zo'n machine hebt, kan het ook met een setje vijltjes. Gebruik een ronde en een platte, waar respectievelijk nodig. Regelmatig de vijltjes schoonmaken want de Milliput gaat in de vijltanden zitten. Blijf goed kijken, houd het origineel er steeds bij en vergelijk, vergelijk, vergelijk. Uiteindelijk zul je erachter komen dat de Milliput goed te bewerken is en dat fouten niet direct afgestraft worden. Je schuurt niet zomaar per ongeluk een heel stuk weg bijvoorbeeld.
Als je een vorm naar tevredenheid hebt, ga je het geheel schuren. Je zult zien dat je dan nog wat kunt finetunen en het geheel komt pas echt tot leven. Het wordt mooi glad en de welvingen komen er mooi in.
Stap 3.
Tijd voor de wangen. Pak wat Milliput, kneed het weer goed (minimaal 5 minuten kneden, niet een te groot stuk pakken want je hebt al gauw teveel en dat is zonde) en maak er dan een rolletje van door het met je handpalm over de tafel te rollen. Dit gaat, net als vroeger met kleien, heel erg snel. Rol nu met je vingers de vorm erin zoals je die op de foto ziet. Het moeilijkste is om beide kanten (en dan: beide stoelen) symmetrisch te krijgen.
Het beste kun je de vier wangen (twee voor elke stoel) tegelijkertijd maken, juist om laatstgenoemde reden.
Laat ze alle vier 24 uur drogen en frees / vijl waar nodig bij. Aan het eind nat opschuren. Lijm ze ten slotte op de stoelen met bijvoorbeeld secondelijm.
Stap 4.
Nu alleen nog het voorstuk, waar je bovenbenen op rusten. Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor als bij stap 3. Meer nog dan daar, moet je bij deze stap steeds checken, passen (dryfit) en weer bewerken, checken etc. etc.
En dan is het genieten van het eindresultaat. De sleutel tot succes is om nooit iets vanzelfsprekend te nemen en elke keer dus maar weer te controleren of wat je doet wel goed is.
Als je je aan dit project gaat wagen en het lukt, mag je uitzonderlijk trots zijn want zoals gezegd is het een bijzonder lastig stuk scratchbuilding vanwege de weelderige vormen van de stoel. Erg moeilijk om goed te krijgen. Maar áls je het goed krijgt, heb je wel een setje stoelen die wellicht niemand anders ooit in deze schaal heeft nagemaakt. Zo maak je je model werkelijk uniek.
Denk nu niet "
o jee nu heeft die Roy al die moeite voor mij gedaan, nu moet ik wel" Dat is absoluut niet waar, voor de duidelijkheid en ten overvloede: jij bent de baas over jouw model en aan jou is het plezier van het bouwen. Ik vond het leuk om hier eens over na te denken, en als je besluit het niet te gaan doen kun je bovengenoemde informatie misschien een keer gebruiken voor een ander scratchproject.