Hoofdsponsor

1/66 Allereerste houtbouw

Status
Niet open voor verdere reacties.
Dit zijn goede scheepsmodellen. Daar weet ik wel iets over, maar het zijn geen gemakkelijke. Ze hebben goed hout in de kits zitten, maar ze verwachten dan ook wel dat je daar wel enige kennis van genomen hebt. Dus het buigen en zo voordat je het spantenraam inelkaar kunt zetten is heel wat werk en daarvoor geven ze niet echt uitleg. Dit is wel voor gevorderden. Dat is eigenlijk ook hun doelgroep.

Maar het zijn kwalitatief dan ook niet alleen de duurdere kits maar ook de goede kits.
 
Dat is een goed scheepje. Heb ik zelfs de orginele tekeningen van. :D

Maar goed. Even wat theorie.

LOA 18" , scale 1".

LOA = Length Over All. Dus totale lengt is 18 Inch. Dat komt neer op 45,72 cm.
Scale. 1" Betekend dat er een tekening bij zit die 1 op 1 is. Dus dit zijn aardige tekeningen.

Het is een mooi schip. Deze is overnaads, dat was een Dory eigenlijk niet echt, het zijn vergelijkbare schepen zoals wij hier punters kennen. Dan met zeil. De Dory is daar een eigen type van. Eens kijken of ik een foto heb van de dory die ik gemaakt heb. Die is niet wit maar groen, dat was meestal. Dit omdat het onderhoud van wit nogal veel was. En het eigenlijk gewoon werkscheepjes zijn. cute
 
1_sany1363.jpg
En dan even het beloofde plaatje. Dit is een schip van mijn hand naar de orginele tekeningen. Kijk ook eens in het magazine. Daar zie je ook een vergelijkbaar schip. Misschien heb je hier iets aan. Dat is een stuk goedkoper dan dat je wilt gaan bouwen. En om ervaring op te doen heb je daar best veel aan. cute
 
Hey Rik,

Dat is een prachtig scheepje dat je gebouwd hebt Applaus Applaus Applaus
Die in het magazine is ook heel mooi.

Als ik naar de America van BlueJacket kijk, zie ik dat het model veel meer spanten heeft dan de Mamoli versie. Is een schip makkelijker te beplanken als het meer spanten heeft ? Of is het juist moeilijker ?

Groeten

Pascal
 
Het beplanken is makkelijker, maaaarrrrrrr de spanten zijn gebogen uit hout en dan ook nog eens samengesteld uit delen. Daarom is dit een fabrikant waarvan ik zeg dat deze wel denkt dat ze aan een gevorderden levert.

Maar die beginnerskitjes ken ik niet zo heel goed. Ik heb wel eens gezien, ligt aan het model, dat de spanten die je ziet vals zijn, zo ga ik dat bij de Marseille straks ook doen. De spantne worden er nu ingelijmd. Dan de kanon steunen. Anders vond ik ze te dik. En dat doen veel betere kwaliteitsfabrikanten ook.
 
Ja, de koppen van de spanten van de America moeten tot 1/4 van hun dik gezaagd worden. Volgens de BB gebeurt dat in 4 stappen per kop, en dat voor 32 spanten, dus 64 koppen.
Ze maken prachtige kits, maar er staat duidelijk bij dat ze voor gevorderden zijn.
Misschien iets voor in de toekomst maar zeker niet voor nu cute

Wat ik wel super vind is dat ik dankzij hun fantastische BB een hele hoop extra informatie heb voor mijn America. Er staan bijvoorbeeld alle knopen in die je moet gebruiken, en veel uitleg over de tuigage. Ik weet nu ook hoe de spiegel er moet uitzien én hoe die latjes (transom cap en quarter cap) op de achtersteven zitten. Heb dus veel bijgeleerd.
Of ik het kan toepassen op mijn model, is een goede vraag. Het zal te moeilijk zijn voor een eerste keer. Ik breng de 30e aug, mijn romp mee, beide BB's en tekeningen, dan kan je eens kijken hoe het er allemaal uitziet.

Groeten

Pascal
 
Ik ben heel erg benieuwd naar dit alles. Ik weet dat ze erg gedetaileerde tekeningen hebben. ;P
 
Heel erg mooi maar zoals reeds gezegd, wel voor de gevorderden.
1/4" (of quarterscale) is bij ons 1/48
 
Hey Dan, ja veel te moeilijk voor mij (nu nog, wie weet over een paar jaar ;P)

@ Rik : ik zal dan maar een tipje van de sluier lichten.

1_IMAG0469.jpg


Sommige dingen zijn heel eenvoudig uitgelegd :D

1_IMAG0470.jpg


Zo maak je de spiegel

1_IMAG0471.jpg


De knopen die je moet gebruiken

1_IMAG0472.jpg


Uitleg over het touw-werk

1_IMAG0473.jpg


En tenslotte de "transom en quarter cap", die wil ik heel graag op mijn model aanbrengen. Heb je een idee hoe ik zoiets kan maken ?

1_IMAG0474.jpg


Groeten

Pascal
 
In dit boek is alles zeer simpel uitgelegd, dit is dus zeer mooi.

Ik ben eens door je topic gegaan en moet zeggen dat je toch de goeie kant op gaat, je gaat zeer goed tewerk en ik ben er zeker van dat je het tot een goed en mooi einde zal brengen.
Ga vooral zo verder, ik blijf dit volgen :D
 
Dat is idd een zeer interesant voorbeeld boek. Gaat dit alleen maar over de Amerika? Volgens mij kun je daar veel algemene technieken uithalen. cute
 
Jawel dit gaat alleen over de America. Het is eigenlijk een map, het is de bouwbeschrijving van America van BlueJacket. Heeft wel wat gekost, maar zoals je kan zien, heb ik er ook wat aan. De map heeft 90 bladzijden met veel tekeningen, elke stap van de bouw wordt uitgelegd, en getoond met een 50tal foto's.

Heb je een idee uit wel materiaal ik die grote U (transom en quarter cap) kan snijden / zagen ? (je vind ze op de laatste foto ^^)

Groeten

Pascal
 
Dat kan je het beste van dun multiplex snijden. Ik zit nu even te denken aan ong. 1 mm dik multiplex. Volgens mij is dat goed te doen met een mesje. Ik werk daar ook wel mee. Deze plaatjes zijn niet goedkoop, maar wel heel fijn om mee te werken. De maat is een grote A4 over het algemeen en dan kost dit iets tussen de 3 en de 5 euro. Misschien heeft scotty hier wel iets van. Stuur hem eens een pb zou ik zeggen. cute Het moet wel meerlaags zijn en van goede modelbouw kwaliteit. Anders laat de fineerlaag los. En gaat splinteren. En dat wil je niet.
 
Hey Rik,

Ik denk ergens aan : er zijn houtbouw-kits waar je de voorgezaagde spanten uit een plaats moet duwen. Is dat materiaal misschien ook bruikbaar ? En heeft iemand zo'n stukje liggen ?

Groeten

Pascal
 
Hey Rik,

Het plaatje zou een 12 op 20 cm moeten zijn, maar omdat het eigenlijk maar een halve centimeter breed wordt, kan ik het misschien met latjes maken ? 9 centimeter op 0,5 aan de achtesteven en 20 cm op 0,5 aan beide zijden van de romp.

Groeten

Pascal
 
Ik zal morgen eens in mijn voorraad gaan kijken, dat lukt nu niet ivm slapende kids. Geeft nogal een lawaai daar. :s
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan