Secondelijm reageert met vocht in de direkte omgeving.Daarom hard het snel uit.Het zal sneller uitharden(vooral de dunne variant)in een vochtige kelder in tegenstelling tot een kamer waar het erg warm en droog is.
Daarom ook,dat cyanoacrylaat(secondelijm)op de huid vrijwel meteen uithard.Altijd oppassen ermee
.
Het aanwezige vocht in de lucht,bijv.zet de secondelijm aan tot uitharden,waarbij de vochtdelen een soort "uitwisseling"plegen met de vluchtige stoffen in de cyanoacrylaat.Hierbij komen de vluchtige stoffen vrij in de lucht en gaan neerslaan op gladde oppervlakten en vochtige delen.Dit kun je al snel merken doordat de dampen ook in je oogvocht neerslaan en daar proberen een reaktie te starten.Je ogen gaan dan irriteren en traanvocht produceren,wat het proces nog snelle kan opstarten.
Dus in principe moet je een oogbescherming dragen bij het werken met secondelijm.
Het zou zomaar kunnen,dat je zeer kleine transparante vliesjes op je oog oppervlakte kunt krijgen,zeer gevaarlijk.Doch dit is dan wek een extreem voorbeeld,omdat je zelf al snel je ogen knipperen gaat hierbij en je terug trekt.Ook je neus kan een irritatie geven door een prikkelend gevoel teweeg te gaan brengen...
Secondelijm is een van de gevaarlijkste lijmen in onze hobby...
Deze vluchtige stoffen slaan ook neer op de oppervlakten in de direkte omgeving.Vooral op clearparts(zoals cockpitglas,raamwerken e.d.van onze hobby)zijn ze goed te zien.Daar geven ze meteen een soort witte waas erop,die meestal slecht is te verwijderen erna..
Bij mijn voorlaatste werkgever werkte ik veel met allerlei lijmsoorten(ten behoeve van röntgen apparatuur).
Doch bij het werken met cyanoacrylaat moesten we een oogbescherming en stoffen handschoenen dragen met een koolstof beschermingskapje voor de mond en neus.
Ron.